Sauna’s en hottubs: ook in Zweedse tuinen

Sauna’s en hottubs: ook in Zweedse tuinen | Kirami

 Verhaal van een klant: Jessika Fransson 10/2021 

 

Sauna en hottub: de ultieme ontspanningsvorm van de familie Fransson 

- Het hele gezin geniet van Kirami’s FinVision-sauna en de Breezy-hottub

 

Jessika en Anders Fransson wonen in Uddevalla in Västergötland, aan de Zweedse westkust. Voor de tuin van hun vakantiewoning zochten ze een geschikte sauna, en ze besloten om het speciale pakket voor de 20ste verjaardag van Kirami te bestellen, bestaande uit een Kirami FinVision-sauna en een Breezy-hottub. Het resultaat: vele maanden unieke sauna- en hottub-momenten.  

Jessika Fransson heeft een stevige band met zowel Zweden als Finland. Ze was namelijk geboren in het Zweedse Malmö en verhuisde op 11-jarige leeftijd naar het Finse Turku. 

De sauna reisde van Sastamala naar Molkom | Kirami FinVision -sauna
De sauna reisde van Sastamala naar Molkom

“In 2014 verhuisde ik samen met mijn dochters Emma en Sara plus onze hond Harry naar Uddevalla, om er in te trekken bij mijn huidige partner Anders.” 

De familie Fransson heft een vakantiehuisje in Molkom, in Värmland (centraal in het westen van Zweden). Afgelopen zomer begonnen ze enthousiast aan een renovatie van hun vakantiewoning, en kwamen daarbij op het geweldige idee om ook een sauna te plaatsen.

“Heidi Olà van Kirami was sowieso geen onbekende voor mij, aangezien onze kinderen op dezelfde school zaten. We besloten haar een aantal saunatips te vragen, en kozen uiteindelijk het 20ste-verjaardagspakket van Kirami”, zo vertelt Jessika Fransson.

 

De sauna reisde van Sastamala naar Molkom

Het pakket dat special voor de 20ste verjaardag van Kirami werd samengesteld, bestaat uit een Kirami FinVision -sauna plus een speciale versie van de Breezy-hottub, afgewerkt met dezelfde panelen als de sauna. In juni werd het geheel afgeleverd in Molkom.

“De bestelling verliep vlot, net zoals de levering, alhoewel er tijdens het transport hier en daar wat onderdelen waren omgevallen. Het dak liet iets langer op zich wachten, maar samen met Kirami slaagden we erin alles op te lossen, en uiteindelijk is alles veilig aangekomen.”

Genot voor het hele gezin | Kirami
Genot voor het hele gezin

De Franssons zorgden ervoor dat een deel van de tuin van hun vakantiehuis werd vrijgemaakt en maakten dit stuk effen, waar de sauna en hottub naast elkaar werden geplaatst op een grindlaag. Volgende zomer moet er op dezelfde plek een patio komen.

Voor de hottub kocht de familie Fransson ook een aantal accessoires zoals treden, een massafilter, een afdekzeil en veiligheidssloten.

“De bodemverlichting zorgt voor een aangename sfeer en voor verlichting in de hottub. Daarnaast kochten we twee hoofdsteunen, een thermometer en een drijvende bekerhouder. Om het water schoon te houden, bestelden we ook de Biocool Disinfect my pool en Biocool Clear my pool water, wat allemaal perfect werkte!” .

Als kleine extra voegde Kirami nieuwe handdoeken van de Kirami FinVision-Experience-reeks en badmutsen uit de zomercollectie.

 

 

 

Genot voor het hele gezin

Jessika vertelt dat het gezin vaak zowel de sauna als de hottub laat opwarmen. Hebben ze wat minder tijd, dan zetten ze enkel de sauna aan.

“Anders en ik maken er het meest gebruik van, aangezien we vaker in Molkom zijn dan de rest van het gezin. Maar uiteraard is iedereen dol op de sauna én de hottub. Tijdens de zomervakantie trakteren we onszelf bijna elke avond op een combinatie van beide!”

Op het moment van schrijven kregen ze nog geen gasten die de sauna bezochten of plaatsnamen in de hottub. 

“Maar toen mijn moeder ons een bezoekje bracht vanuit Finland, trok de hele familie richting sauna en genoten we heerlijk van de hottub.”

Kirami FinVision -sauna | Anders en ik maken er het meest gebruik van | Kirami Hottub
Anders en ik maken er het meest gebruik van

 

Kleine verschillen tussen Finland en Zweden

Er eigenlijk weinig verschil is tussen hoe Zweden en Finnen de sauna gebruiken | Kirami FinVision -sauna
Er eigenlijk weinig verschil is tussen hoe
Zweden en Finnen de sauna gebruiken

Jessika merkte dat er eigenlijk weinig verschil is tussen hoe Zweden en Finnen de sauna gebruiken.

“Finnen gaan misschien wat vaker naar de sauna, en ook zijn er meer Finnen die zelf over een sauna beschikken. Bovendien maken Zweden tijdens de zomer minder vaak gebruik van de sauna als Finnen.” 

In Zweden kom je minder vaak buitensauna’s tegen dan in Finland.

“Zelf zou ik zeggen dat er in Finland meer buitensauna’s zijn. Als je in Zweden rondrijdt, zie je hier en daar wel een sauna staan, maar niet zo vaak als in Finland.”

Tussen Zweden en Finland zijn er kleine verschillen op het vlak van wetgeving rond sauna’s met houtkachel. Daarom had de familie Fransson hier goedkeuring van de overheid voor nodig en moesten ze de schouw van de geleverde sauna vervangen door een langer exemplaar om te voldoen aan de lokale vereisten. Vóór het eerste gebruik moest een schoorsteenveger de sauna inspecteren en goedkeuren voor gebruik. En alhoewel de hottub ook verwarmd wordt met hout, hadden ze hiervoor geen goedkeuring nodig. 

 

Bekijk meer foto’s van Jessika!

 

Vraag de lokale instanties steeds advies over eventuele toelatingen voor een sauna!  

In Finland bereidt men momenteel een uitgebreide wettelijke hervorming voor waarmee het mogelijk wordt om kleine buitengebouwen tot 30 m² groot te bouwen. Deze aanpassing zou gelden voor alle gebouwen die vandaag niet voor residentieel gebruik dienen, waardoor dus ook buitensauna’s hieronder zouden vallen.

 

Kirami FinVision -sauna | Warmer Feelings!
Kirami FinVision -sauna - Warmer Feelings!