10-jarige hottub vernieuwd

10-jarige hottub vernieuwd | Kirami

 

10-jarige hottub vernieuwd

De familie Seppänen-Vainio heeft al een Kirami-hottub sinds 2007. In de loop der jaren is de hottub op het erf verhuisd en hebben vele familieleden en vrienden erin gebaad. De eerste, houten hottub maakt nu plaats voor een nieuwe, maar ook de oude blijft in gebruik. We vroegen Virpi Seppänen er wat meer over te vertellen.

”De oude hottub kochten we in 2007, toen ik 50 werd. In de uitnodiging voor het verjaardagsfeest had ik geschreven dat gelukwensen of blijken van medeleven konden worden overgemaakt naar een rekeningnummer voor een relaxbad. Op het bedankkaartje na het feest had ik een foto gezet waarop ik ’s nachts in bad zit met een glas mousserende wijn in de hand.

Het oude bad was van vurenhout, met een inhoud van ongeveer 1500 liter en een in het bad geplaatste kachel. We plaatsten de hottub voor onze oude rode blokhutsauna.  In het begin verwarmden we ook de sauna, maar we merkten al gauw dat dat niet nodig was Later zetten we de hottub naast het terras van ons nieuwe huis, zodat we de kinderen gemakkelijker in de gaten konden houden.

In het begin vulden we de hottub met water uit een meertje of met zeewater. Vooral zeewater werkte goed in het bad. Nadeel was alleen dat we het zeewater van bijna een kilometer ver moesten halen. Bij het nieuwe huis halen we het water uit de waterput, maar in twee etappes, zodat de put niet onbedoeld droog komt te staan. ’s Zomers gebruiken we het badwater voor het begieten van de fruitbomen, de bessenstruiken en de moestuin.  We hebben sappige bessen en smakelijke appels gekregen en ook op de groenten valt niets aan te merken. 

 

De oude hottub kochten we in 2007, toen ik 50 werd | Kirami
De oude hottub kochten we in 2007, toen ik 50 werd.

 

Kinderwarm en warm water

We hebben familie, vrienden en buren uitgenodigd om te baden. Maar onze kleinkinderen en hun vriendjes hebben het meest genoten van de hottub. Vooral ’s zomers duurt het opwarmen van de hottub volgens de kinderen te lang, zodat we fris water kinderwarm noemen en de kinderen als eerste het bad in laten gaan. Aan gillen en vreugdekreten geen gebrek, wanneer de kinderen met hun geplons de badwatertemperatuur egaliseren. Ook mijn bijna 90-jarige schoonvader vermaakte zich in de hottub en keurde hem goed.

 

Nieuwe avonturen voor de oude hottub

De oude hottub heeft ons gezin meer dan 10 jaar trouw gediend. Wel was het reinigen niet zo eenvoudig vanwege de plaats van het vuurbed en was het lastig de kachel met het verticale vuurbed aan te steken bij lage druk.  De houten hottub krimpt wel gauw wanneer hij droog wordt, maar de verkoper heeft ons geleerd om hem met natte doeken weer vrij snel en eenvoudig dicht te krijgen. Afgelopen najaar begon de hottub te lekken en besloten we dat het nu tijd is voor een nieuwe.

Onze schoonzoon, een handige doe-het-zelver, haalde de oude hottub op en probeert hem met kleine veranderingen weer helemaal op te lappen voor zijn gezin. Ik geloof dat hem dat wel lukt.

 

Nieuwe avonturen voor de oude hottub | Kirami
Nieuwe avonturen voor de oude hottub

 

De nieuwe hottub is gemakkelijk te onderhouden en voorzien van ledverlichting

Gelukkig hebben we wat getreuzeld met de aanschaf, aangezien Kirami dit jaar de ledverlichting heeft gelanceerd, zodat we nu in de nieuwe hottub kunnen baden met verlichting. Onze huidige hottub is van buiten zwart en van binnen turquoise, de kachel bevindt zich aan de buitenkant en het bad heeft ongeveer dezelfde inhoud als de vorige. Rond midzomer werd de nieuwe hottub op de plaats van de oude gezet, omdat daar het mooiste uitzicht is. Onze vrienden hielpen ons met het plaatsen en installeren van de hottub, waarvoor onze hartelijke dank. De nieuwe hottub is gemakkelijk om te onderhouden en te stoken, zodat het bad bij ons vaak warm is.

 

De nieuwe hottub is gemakkelijk te onderhouden en voorzien van ledverlichting | Kirami
De nieuwe hottub is gemakkelijk te onderhouden en voorzien van ledverlichting

 

De hottub is een weldaad voor het lichaam, de geest en de wereld

De hottub is een weldaad voor het lichaam, de geest en de wereld | Kirami
De hottub is een weldaad voor het lichaam,
de geest en de wereld

Ik heb onwillige knieën en alleen in de hottub kan ik op m’n knieën zitten, zodat ik hem ook als zgn. therapiebad gebruik.  Rek- en strekbewegingen lukken prima in de hottub. Als astmaticus benut ik de hete hottub ook bij stoomademhaling. Maar het beste van een hottubbad is de rustgevende werking. Bij stress en haast wordt je hoofd helemaal gereset. We gebruiken het bad het hele jaar door, maar volgens ons is de herfst en de winter de beste tijd voor een hottubbad. Mijn record in de hottub is vijf uur lang de wereld verbeteren samen met m’n zus – en hij werd nog beter ook. Je vergeet vervelende dingen, je geest wordt lichter en na een bad slaap je ’s nachts echt heel goed.”Met vrolijke badgroeten,

Virpi Seppänen

 

 

Klik hier voor meer foto’s van de hottub van de familie Seppänen-Vainio 

Lees meer over de gezondheidseffecten van de hottub

Hoe kun je een hottub recyclen?