Finland-blogger René Schwarz zag corona als een mogelijkheid

Van zijn ”zomerhuiskantoor” in de Finse bossen houdt de blogger nog meer dan van zijn kantoor thuis | Kirami

Van zijn ”zomerhuiskantoor” in de Finse bossen houdt de blogger nog meer dan van zijn kantoor thuis

 

Finland-blogger René Schwarz: “Ik probeer altijd positief te denken”

 

Bijna alle mensen die in Duitstalige gebieden wonen en geïnteresseerd zijn in Finland zijn waarschijnlijk René Schwarz’ FinnTouch-blog wel eens tegengekomen. Je zou hem een officieuze “ambassadeur van Finland” kunnen noemen, die momenteel duizenden volgers heeft op verschillende socialemediakanalen. Als blogger en ondernemer op mediagebied probeerde René de coronacrisis als mogelijkheid te zien en bedacht met zijn „Kalsarikännit“-uitzending een geheel nieuw liveconcept.

 

Grote schok begin maart

- Gepland was dat ik in mijn blog dit jaar meer aandacht zou besteden aan met toerisme verband houdende zaken. Toen brak begin maart de coronacrisis los die alles veranderde. De eerste paar dagen was de schok zo groot dat ik niet in staat was om wat dan ook te doen, vertelt René.

De half-Finse René begon met zijn FinnTouch.de blog in 2016. In zijn blog schrijft hij over zijn tweede vaderland, geeft hij toeristische tips, interviewt hij Finse bands of presenteert hij Finse producten. Al meer dan 10 jaar is hij zijn eigen baas en schrijft hij teksten voor verschillende klanten.

- Natuurlijk was mijn eerste reactie er een van grote angst: wat betekent dit voor mijn werk? Niemand kon voorspellen hoe lang de lockdown zou duren en wat de invloed ervan op mijn klanten en daarmee op mijn eigen werk zou zijn, geeft René toe. 

 

Holzimgarten | Finland-blogger René Schwarz en Kirami-wederverkoper Günther Heizmann tijdens de live-uitzending vanuit de hottub | Kirami
Holzimgarten: Finland-blogger René Schwarz en Kirami-wederverkoper Günther Heizmann tijdens de live-uitzending vanuit de hottub

 

Al bekend met online werken

Gelukkig bleef René niet zonder werk vanwege corona. Eigenlijk gebeurde het tegenovergestelde:

- Om onverklaarbare redenen klopten opeens alle klanten bij mij aan en vroegen mij om hulp. Daarom was het voor mij niet moeilijk om weer positief te denken, glimlacht de blogger. 

Terwijl voor veel mensen vooral in Duitsland online werken een volkomen nieuwe ervaring was, veranderde er voor René niet veel. Hij werkt al jarenlang vanuit z’n kantoor thuis en hij houdt van de flexibiliteit die deze wijze van werken biedt.

- Ik kan ’s morgens mijn zoontje Jari naar de crèche brengen en ’s middags met hem spelen, als ik dat wil. Ik zat dan wel vaak tot ’s avonds laat achter de computer, maar dat vind ik geen probleem, zegt hij opgetogen. 

In de zwaarste coronatijd werkte hij nog geconcentreerder dan normaal om met zijn bedrijf vooruit te komen. En toen bedacht hij bij toeval iets heel nieuws. 

 

Proeverijen op Facebook brachten vrienden van Finland bij elkaar

- Ik wilde al langere tijd een proeverij van Finse drankjes organiseren. Oorspronkelijk was ik van plan dat in een bar of restaurant te organiseren. Toen kwam corona ertussen. Een goede vriend van me nodigde me uit voor een online proeverij van een Duitse brouwerij. Toen kreeg ik een idee: Waarom doen we niet zoiets met Finse bieren en andere drankjes?

Dit creatieve idee mondde al snel uit in een concreet concept.  Samen met zijn zakenpartner Mari Raatikainen, die de webshop Little Finland runt, nodigde René zijn volgers al op 3 april uit voor de eerste “Kalsarikännit”-uitzending, die live via de Facebookpagina van z’n  blog werd uitgezonden. De volgers hadden de mogelijkheid het proeverijpakket vooraf te bestellen en tijdens de uitzending werd er virtueel geproost. Het concept werkte.

- Er deden direct meer dan 50 vrienden van Finland mee, die het pakket bestelden en honderduit met mij praatten en met elkaar via de livechat.  Tot nu toe hebben we al zeven uitzendingen gedaan, waaronder een speciale uitzending ter gelegenheid van Kirami’s 19e verjaardag, waarbij we in een echte Finse hottub zaten. Hieruit is een heel leuke club ontstaan en veel mensen doen iedere keer mee. Zonder corona zou dit niet gebeurd zijn, peinst René.

Met zijn „Kalsarikännit“-uitzendingen bezorgde de Finland-fan vele mensen plezier en een gevoel van saamhorigheid in een moeilijke tijd. Bovendien kwam het gezinsbedrijf Little Finland dankzij zijn idee redelijk goed door de lockdown en hoefde ook de blogger zelf zich geen zorgen te maken over de continuïteit van zijn werk.

- Na de zomerpauze gaan we eind augustus door met nieuwe live-uitzendingen. Er komt onder meer een speciale Finland vs. Zweden uitzending. En er spelen nog veel meer leuke en interessante onderwerpen door mijn hoofd, glimlacht René geheimzinnig. 

 

Kalsarikännit | René en zijn collega-presentator Tanja Frisch in de Kalsarikännit-midzomeruitzending | Kirami
Kalsarikännit: René en zijn collega-presentator Tanja Frisch in de Kalsarikännit-midzomeruitzending

 

Water miste ik het meest

Ook al slaagde René Schwarz erin de coronacrisis om te buigen in een kans voor zichzelf, waren er natuurlijk zaken die hij in die tijd miste.

Water miste ik de hele tijd het meest, geeft René toe.

Al vele jaren gaat René regelmatig zwemmen en naar de sauna, een belangrijk tegenwicht tegen het werk in z’n kantoor thuis. In de coronatijd kon hij maandenlang niet terecht op z’n favoriete plekken, omdat alles gesloten was.

-  Je kunt je voorstellen hoe blij ik was, toen ik in de Kirami-hottub kon baden, toen we een live-uitzending maakten bij de Duitse wederverkoper Holzimgarten.

Nu verheugt de blogger zich vooral op zijn jaarlijkse reis naar Finland. 

- We hebben een paar leuke gezamenlijke projecten, waardoor we interessante plaatsen gaan bezoeken. Meer hierover vertellen we op de FinnTouch website. Ik ben erg blij dat er ook weer nieuwe gezamenlijke projecten met Kirami zijn gepland, onthult  René.

 

 

FinnTouch-blog

Kalsarikännit live-uitzendingen

FinnTouch op Facebook en Instagram