Doe aan watergymnastiek in de hottub

Doe aan watergymnastiek in de hottub | Kirami

Kuva: Vuokatti Ski Team Kainuu | Kirami Foto's en video's: Niko Simola

Watergymnastiek in de hottub 

Baden in de hottub is een prima manier om te ontspannen, maar in de hottub kunt u met behulp van goede instructies ook aan uw conditie werken. Bewegen in water is goed voor de gewrichten en het weefsel, en de weerstand van het water verhoogt de effectiviteit van de bewegingen. Warm water activeert ook de bloedsomloop. Fysiotherapeut Teija Simola bedacht gymnastiek in een Kirami-hottub die iedereen in zijn eigen hottub kan doen.

Teija Simola uit Sastamala is mede-eigenaar van het bedrijf Kunnon Startti, dat sportschoolactiviteiten, groepsgymnastiek en fysiotherapie aanbiedt. Voordat ze een eigen bedrijf had, werkte Simola als fysiotherapeut in de bedrijfsgezondheidszorg. Volgens Simola kun je in een hottub gymnastiek doen die past bij je eigen conditie.

– Warm water is uitermate geschikt om je lichaam te verzorgen. Warmte is op zich al ontspannend, water ondersteunt bewegingen en maakt ook drijvende ontspannende bewegingen mogelijk. Een rustig bewegingstempo koestert het lichaam en bijvoorbeeld rekoefeningen zijn gemakkelijker in water, vertelt Simola.

 


Warm water is uitermate geschikt om je lichaam te verzorgen. (een korte versie van Watergymnastiek in de hottub). 

 

– De grootte van de hottub en de waterhoogte stellen natuurlijk grenzen aan wat je kunt doen. Bewegingen in de hottub worden daarom voornamelijk zittend of halfliggend gedaan. Langere mensen kunnen hun knieën wat buigen bij het doen van de oefeningen. Diverse hulpmiddelen kun je in de hottub net zo goed gebruiken als in het zwembad.

Hottubgymnastiek kun je bijvoorbeeld doen tijdens het opwarmen van de hottub, wanneer het water niet te heet is.

– Voor minder dan 30 minuten watergymnastiek is 34-36 graden een aangename temperatuur, die het mogelijk maakt om rek- en ontspanningsoefeningen te doen. Gymnastiek kun je ook doen vóór het eigenlijke hottubben. Iedereen kan voor zichzelf een geschikte temperatuur zoeken, waarbij hottubgymnastiek plezierig aanvoelt. Vóór de gymnastiek kun je je opwarmen door brandhout te halen, kniebuigingen te doen en de trap buiten de hottub op en af te lopen.  

 

Teija Simola | Hottubgymnastiek kun je bijvoorbeeld doen tijdens het opwarmen van de hottub, wanneer het water niet te heet is | Kirami
Hottubgymnastiek kun je bijvoorbeeld doen tijdens het opwarmen van de hottub, wanneer het water niet te heet
is.

 

Watergymnastiek is nuttig voor iedereen

Watergymnastiek is een uitstekende vorm van bewegen.

– Warm water activeert de bloedsomloop en helpt om te ontspannen, wat op zijn beurt het weefsel soepeler maakt en de gewrichten beweeglijker. Water biedt extra weerstand aan de bewegingen, waardoor spieroefeningen effectiever worden. Het water beschermt de gewrichten tegen belasting, zodat het voor bijna iedereen geschikt is, ongeacht leeftijd.

Hottubgymnastiek kan ook ondersteuning bieden bij revalidatie.

– Watergymnastiek wordt veel toegepast bij onder meer de revalidatie van diverse knieklachten en is bijzonder nuttig in de revalidatiefase van wedstrijdsporters. Ook de ademhaling krijgt een boost: de druk biedt weerstand tegen de uitzetting van de borstkas bij het inademen en drukt de borstkas verder in bij het uitademen.

 

Teija Simola | Hottubgymnastiek kan ook ondersteuning bieden bij revalidatie | Kirami
Hottubgymnastiek kan ook ondersteuning bieden bij revalidatie.

 

Teija Simola moedigt iedereen aan om veelzijdig te bewegen.

– Al het bewegen is beter dan niet bewegen. Naast watergymnastiek is het goed om als tegenwicht ook een andere vorm van bewegen te beoefenen.

Simola merkt echter op dat ook milde watergymnastiek niet altijd voor iedereen geschikt is.

– Bijvoorbeeld bij niet-behandelde hoge bloeddruk, instabiel hartfalen of een acute infectie is er reden om goed na te denken over watergymnastiek. Als u niet zeker weet of watergymnastiek geschikt is, doet u er goed aan navraag te doen bij gezondheidszorg.  

 

Teija Simola | Al het bewegen is beter dan niet bewegen | Kirami
Al het bewegen is beter dan niet bewegen.

 

Leuke ervaring 

Voor fysiotherapeut Teija Simola zijn verschillende activiteiten bekend terrein, zodat ze ook hottubgymnastiek in samenwerking met Kirami als natuurlijk ervaart.

– Ik had al eerder bedacht dat watergymnastiek in een hottub leuk zou kunnen zijn. Ik opperde het een keer voor de grap tegen een medewerker van Kirami en toen kwam de zaak aan het rollen. Mensen zijn momenteel meer thuis, zodat het ook goed past in de huidige tijdgeest, vertelt Simola.

– Ik heb altijd aan allerlei projecten meegedaan. Bij de bedrijfsgezondheidszorg deed ik mee aan het landelijke programma “Je hele leven in goede conditie”. Ook heb ik gewerkt als sportfysiotherapeut van het Finse Olympisch Comité bij het internationale studentensportevenement Universiade in Napels in 2019. De verschillende werkzaamheden hebben mij altijd bekoord, net als nu de hottubgymnastiek.

 

Teija Simola moedigt iedereen aan om veelzijdig te bewegen | Kirami
Teija Simola moedigt iedereen aan om veelzijdig te bewegen.

 

Het maken van de watergymnastiekvideo was voor Simola een interessante ervaring.

– In de hottub moest ik goed nadenken hoe ik de bewegingen op de video kon krijgen. Dit was voor mijzelf ook een leerervaring. 
Simola’s zoon was verantwoordelijk voor de video-opname.

– De video werd opgenomen door mijn zoon Niko, die filmen als hobby heeft. Dankzij hem kregen we de verschillende beeldhoeken en de sfeer heel mooi op de video.

Bekijk Teija Simola’s hottubgymnastiek voor de billen en het middenlijf op de bijgaande video. We zullen in het vervolg nieuwe watergymnastiekvideo’s plaatsen, dus zet de blog op volgen, als u in het vervolg meer instructies voor hottubgymnastiek wilt.

 

Fysiotherapeut Teija Simola | Doe aan watergymnastiek in de Kirami hottub | Kirami
Fysiotherapeut Teija Simola

 

Contact informatie: 

Fysiotherapeut

Teija Simola

teija.simola@kunnonstartti.fi

+358 (0)45 131 3109

http://www.kunnonstartti.fi/

 

 

 

Fotograaf Niko Simola | Doe aan watergymnastiek in de Kirami hottub | Kirami
Fotograaf Niko Simola

 

 

Contact informatie: 

Fotograaf

Niko Simola

simola.niko@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Zin om te bewegen én plezier te maken met je kinderen?

In deze video geven we je een aantal voorbeelden hoe je gemakkelijk samen met je kinderen je dagelijkse dosis sport kunt beoefenen. Met leuke oefeningen zullen ze stukken gemotiveerder zijn om mee te doen en ben je zo vertrokken! Naast deze voorbeelden kun je natuurlijk ook je verbeelding de vrije loop laten en zelf oefeningen bedenken – ga ervoor!

 

Hottubgymnastiek voor de billen en het middenlijf 

Bekijk hottubgymnastiek voor de billen en het middenlijf op de bijgaande video.