In heel Europa belangstelling voor saunaën

De Finse saunacultuur bekoort de Europeanen | Kirami

Foto: Wood Fired Hot Tubs by The Log Company

 

De Finse saunacultuur bekoort de Europeanen

Finland en de sauna zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: volgens de Finse Saunavereniging zijn er in Finland meer dan drie miljoen sauna’s. Met behulp van Kirami’s moderne FinVision-sauna brengen we de Finse saunacultuur de wereld in. Deze sauna, een combinatie van nieuw en traditioneel, heeft in heel Europa belangstelling gewekt.

Saunaën heeft vele positieve effecten en is verbonden met oude Finse mystiek. Daarom vindt men sauna’s in het buitenland interessant.

– Saunaën bevordert het fysieke welzijn, omdat warmte gespannen en pijnlijke spieren ontspant. Saunaën reinigt ook de huid en verbetert de kwaliteit van de slaap, zolang u er maar aan denkt om niet te saunaën vlak voor het slapen gaan. Finnen genieten al eeuwenlang van het saunaën en daarom is het een genoegen de boodschap van het saunaën ook elders in Europa te laten horen, vertelt Taina Hujo-Oittinen van Kirami communicatie.

 

Foto: Wood Fired Hot Tubs by The Log Company | In de sauna mag je water op de hete stenen gooien | Kirami
Foto: Wood Fired Hot Tubs by The Log
Company | In de sauna mag je water op de
hete stenen gooien | Kirami

”In de sauna mag je water op de hete stenen gooien”

Voor Finnen zijn het saunaën en daarmee verbonden zaken vanzelfsprekend, maar buiten Finland ontmoet je veel vooroordelen.

– Een van de vragen die vaak door klanten wordt gesteld is of je  in de FinVision-sauna water op de hete stenen mag gooien. Ook wekt het verbazing dat je in de sauna echt kunt baden. In de FinVision-sauna kun je royaal water gebruiken om jezelf te wassen en om de banken te spoelen na het saunaën, zoals in elke Finse sauna.

Voor wat betreft de saunatemperatuur zijn er aanzienlijke verschillen tussen Finnen en Europeanen.

– Velen vinden Finnen een beetje gek, als we vertellen dat 80 graden een goede saunatemperatuur is, vertelt Hujo-Oittinen.

 

De sauna ontspant en geeft rust

In Finland zit men meestal naakt in de sauna. De sauna is een plek om rust te vinden. Bij de Finse saunacultuur horen bijvoorbeeld geen knipperende lichten of muziek.

– Saunaën is in Finland in zekere zin heilig. In de sauna schudden we het stof van de dag van ons af en wassen we ons, terwijl we genieten van de rust. Een van de Finse saunatradities is bijvoorbeeld om je met een bosje berkentakjes te slaan. Hierdoor wordt de huid aangenaam zacht en fris.

 

Kiramin Roasty Boss barbecue | Outstanding by Kirami
Kiramin Roasty Boss barbecue | Outstanding by Kirami

 

Denk eraan om na de sauna water te drinken. Soms krijg je ook honger bij het saunaën.  Kirami’s Roasty Boss barbecue levert in een handomdraai smakelijke saunaworsten voor het hele gezelschap.

 

Sauna en hottub zijn een onverslaanbare combinatie

Foto: Wood Fired Hot Tubs by The Log Company | Sauna en hottub zijn een onverslaanbare combinatie | Kirami
Foto: Wood Fired Hot Tubs by The Log Company | Sauna en hottub zijn een onverslaanbare combinatie | Kirami

 

Tegenwoordig is voor velen ook de hottub onderdeel geworden van de saunacultuur. Het is fijn om van de sauna naar de hottub te gaan en omgekeerd.

– De hottub is een soortgelijke manier van ontspannen als de sauna. Beiden bieden de mogelijkheid om te ontspannen dichtbij de natuur.  Net als de sauna heeft ook de hottub z’n eigen tradities en relaxte badregels. In de hottub bijvoorbeeld is het goed om altijd wat te drinken mee te nemen en een goed humeur.

 

Moderne traditionele sauna

Foto: Wood Fired Hot Tubs by The Log Company | Moderne traditionele sauna | Kirami
Foto: Wood Fired Hot Tubs by The Log Company | Moderne traditionele sauna | Kirami

 

Het uiterlijk van de FinVision-sauna is tegelijkertijd modern en rustiek en past daarom bij allerlei omgevingen.

– Net als Kirami’s hottubs, is ook de sauna perfect afgewerkt. De voorste wand van de sauna bestaat geheel uit glas, zodat je zittend op de banken het omringende landschap kunt bewonderen.

Elders in Europa past de FinVision-sauna goed in die zin dat de klant bij de aanschaf ervan geen saunaexpert hoeft te zijn. De sauna wordt kant-en-klaar opgebouwd geleverd, alleen het dak, de kachel, de kachelstenen en de schoorsteen moeten nog worden geïnstalleerd. Dankzij de goede instructies levert de ingebruikname van de sauna ook voor niet-ingewijden geen problemen op.

 

Saunaën is een deel van het dagelijks leven

Saunaën is een deel van het dagelijks leven | Kirami
Saunaën is een deel van het dagelijks leven | Kirami

 

In andere landen is saunaën niet zo’n dagelijkse zaak als in Finland.

– In andere landen wordt het meer gezien als een luxe, vooral  als het gaat om een eigen sauna. Publieke sauna’s zijn er meer, zodat Europeanen wel ervaring hebben met saunaën.

– Met behulp van de FinVision-sauna brengen we de wereld een stukje Finse cultuur. Ons doel is dat saunaën ook in het buitenland als deel van het dagelijks leven wordt gezien en men ervan leert genieten – door water op de hete stenen te gooien, glimlacht Hujo-Oittinen. 

 

Meer informatie: 

FinVision-sauna

Handleiding voor de sauna (in het Engels)

Kirami hottubs