De hottub schoon uit z’n winterslaap

De hottub schoon uit z’n winterslaap | Kirami

 

Het voorjaar is voor velen de tijd dat de hottub weer in gebruik wordt genomen. Geen betere tijd ook voor inspectie en voor reinigings- en onderhoudswerk.

Aangeraden wordt om een hottub die de hele winter leeg heeft gestaan te reinigen met Kirami Biozeep en daarna zorgvuldig te spoelen. Ook is het goed om tegelijkertijd de waterruimte van de kachel te spoelen, om het eventueel in het condenswater verzamelde vuil te verwijderen. Spoelen van de waterruimte van de kachel geschiedt via de bovenste aansluiting.

Het is goed om te controleren of het vuurbed en de roosters van de kachel in goede staat zijn en even in de schoorsteenpijp te kijken of die geveegd moet worden. De in nieuwe kachels aanwezige, tegen corrosie beschermende anodestaaf moet jaarlijks worden gecontroleerd en zo nodig worden vervangen.

Gebeitste en thermohouten buitenbekleding van hottubs moet een tot twee keer per jaar worden behandeld, afhankelijk van hoe zonnig de plaats van de hottub is. Voor de behandeling van hottubs met thermohouten oppervlak kan dezelfde olie worden gebruikt waarmee terrassen worden behandeld. U kunt gekleurde of kleurloze olie kiezen, geheel volgens u uw eigen smaak. Bij het behandelen van een gebeitste hottub is het goed beits te kiezen met een kleur die overeenkomt met de eerdere kleur.

En terwijl u rond de hottub bezig bent, is het goed om te kijken of hij recht staat en de grond eronder niet bevroren is.
 

Filters en reinigingsmiddelen afhankelijk van gebruik

Wanneer de hottub na de winter of een andere pauze weer in gebruik is genomen, kunt u hem schoonhouden met een filter en reinigingsmiddelen. De keuze daarvoor hangt af van hoe vaak de hottub wordt gebruikt: incidenteel of elke week. Als de hottub alleen nu en dan wordt gebruikt is een licht filter voldoende om het bad schoon te houden en kan het water worden gedesinfecteerd met een shockbehandeling met chloor- of zuurstofkorrels.

 

Gebruikt u de hottub veel?

Wanneer het de bedoeling is vaak te baden en hetzelfde water langer in de hottub te bewaren, weken of zelfs maanden, is het verstandig een goed filter te kopen en een set chemicaliën voor de desinfectie.

Het moet een filter zijn dat mechanisch vuil zoals bladeren, naalden en haren verwijdert. Het filter moet het water van de hottub ten minste tweemaal per dag kunnen laten circuleren en bij elke beurt moet het water minstens twee keer door het filter gaan. Het aantal filterbeurten en de filtratietijd zijn afhankelijk van hoe intensief de hottub wordt gebruikt. Aangeraden wordt om hiervoor een massafilter te kiezen.

Wanneer in de hottub hetzelfde water langer wordt gebruikt, zijn voor desinfectie ook chemicaliën nodig die bacteriën op afstand te houden. De chemicaliënconcentratie moet regelmatig worden gemeten, minstens eenmaal per week. Voor een goede desinfectie moet de pH-waarde juist zijn. Verkeerde pH-waarden kunnen ook delen van de hottub, zoals de kachel, beschadigen.


Met lentegroet,

Kari Suutarinen
Kirami

 

Vraag uw wederverkoper om meer informatie over filters en chemicaliën