Midzomer staat voor magie, hottubs en sauna

Juhannuksena kylvetään, taiotaan ja saunotaan | Kirami

Midzomer in Scandinavië: pure magie

Midzomer wordt gevierd wanneer de zomer zijn hoogtepunt kent. In Finland en andere Scandinavische landen betekent dat de eeuwig lichte nacht: op midzomernacht is de dag het langste omdat de zon nooit ondergaat. Tijdens de lange zomernachten krijgen Scandinaviërs zin om na een lange, donkere winter te feesten. Dit uit zich in allerlei midzomertradities, gaande van baden tot midzomermagie.

Finnen en Zweden hechten veel belang aan het vieren van midzomernacht en kennen een rijke midzomertraditie. Dat betekent plezier maken en genieten van de magie, het licht en de rust van de natuur. Midzomer is een heerlijk ontspannende vakantie, waar feestkleding plaatsmaakt voor comfort. Finnen en Zweden trekken voor midzomernacht vaak naar vakantiehuizen aan het water en in de natuur, en ruilen de steden tijdelijk in voor eilanden om er midzomernacht te vieren.

De Roasty Boss pot: ideaal om snel een vuurtje te maken | Kirami
De Roasty Boss pot: ideaal om snel een vuurtje te maken | Kirami

 

In veel huizen wordt er met midzomernacht een klein of groot vreugdevuur aangestoken, een volwaardig onderdeel van de Finse midzomertraditie. Met een Roasty Boss pot maak je in een handomdraai een vuurtje en kun je tijdens de schemering heerlijke saunaworsten roosteren in het gloeiende houtskool.

 

Midzomermagie 

Is er geen vijver, bron of put in de buurt, dan kun je de weerspiegeling van je toekomstige echtgenoot ook zien op de oppervlakte van het water in je hottub. | Kirami
Is er geen vijver, bron of put in de buurt, dan kun je
de weerspiegeling van je toekomstige echtgenoot
ook zien op de oppervlakte van het water in je
hottub
.

De midzomermagie is een volwaardig onderdeel van de Finse midzomer. De magie is een stukje folklore en verschilt naargelang de streek. Volgens sommige tradities moet je tijdens midzomernacht naakt in een put of bron kijken en zie je in het water de reflectie van je toekomstige echtgenoot. Is er geen vijver, bron of put in de buurt, dan kun je de weerspiegeling van je toekomstige echtgenoot ook zien op de oppervlakte van het water in je hottub.

Een andere traditie schrijft voor dat je wilde bloemen moet verzamelen en onder je kussen leggen, zodat je toekomstige echtgenoot in je dromen verschijnt. Volgens sommigen werkt de magie echter alleen als je elke bloem op een ander veld plukt. Wilde bloemen spelen op de Zweedse en Finse eilanden trouwens ook een rol in een andere belangrijke traditie: het weven van een bloemenkrans voor in je haar. Zonder twijfel de mooiste manier om midzomernacht te vieren! 

Midzomermagie | Kirami - Warmer feelings.
Midzomermagie

 

Een hottub of sauna met een takkenbos

Sauna’s staan centraal in de Finse cultuur, en met midzomernacht nemen mensen extra lang de tijd om van een heerlijke sauna te genieten. Voor de midzomersauna maken de Finnen een takkenbos van berkentwijgen, waarmee ze tijdens de sauna op hun eigen lichaam slaan.

Maar Finnen trekken tijdens midzomernacht ook graag richting water. De zee, een meer, vijver of hottub zijn natuurlijk ideaal om lekker af te koelen na een Kirami FinVision® -sauna. Hottubs zijn voor veel Scandinaviërs uitgegroeid tot een heuse midzomertraditie. Wat is er ontspannender dan in een hottub te onthaasten en te genieten van de prachtige natuur?

Dankzij de hottub kunnen mensen om de beurt gebruikmaken van de sauna en hottub, zodat ook grotere groepen van de sauna-ervaring kunnen genieten en niemand hoeft te wachten om in de sauna te kunnen. Er bestaat ook een speciale drankjeshouder om je drankjes in de hottub bij te houden. Zo wordt het genot van een hottub tijdens midzomer nóg groter. 

Met midzomernacht nemen mensen extra lang de tijd om van een heerlijke sauna te genieten | Kirami FinVision® -sauna | Kirami FinVision® -sauna
Met midzomernacht nemen mensen extra lang de tijd om van een heerlijke sauna te genieten | Kirami FinVision® -sauna

 

Plezier met de meiboom

Meibomen behoren tot de Scandinavische midzomertraditie. In Zweden en Finland kom je ze op veel plekken tegen, zeker op de eilanden en in Åland. Naargelang de streek wordt de meiboom versierd met verschillende soorten wimpels en bloemenslingers. 

Elke streek zet de meiboom volgens eigen tradities recht. Zeker in Zweden en op de Finse eilanden zingen en dansen mensen rond de meiboom, terwijl anderen spelletjes spelen. De meiboom blijft het hele jaar staan en wordt pas met midzomer neergelaten, waarna hij wordt versierd en vervolgens opnieuw rechtgezet. 

Plezier met de meiboom | Kirami
Plezier met de meiboom | Kirami

 

Zodra de meiboom is opgetrokken, voeren de mensen op hun terras of in hun tuin een traditionele midzomerdans uit op oude liedjes. Vooral in Zweden zijn drinkliederen een belangrijke traditie. Tijdens de midzomermaaltijd brengen ze om de haverklap een toast uit en beginnen ze liedjes te zingen. 

De volgende ochtend is het heerlijk om de sauna opnieuw op te warmen en in de hottub te duiken om van de rest van het lange weekend te genieten. 

Gelukkige midzomer! | Kirami - Warmer feelings.
Gelukkige midzomer!

 

Gelukkige midzomer,

Kirami