De hottub bevordert het geestelijk en lichamelijk welzijn

De hottub bevordert het geestelijk en lichamelijk welzijn | Kirami

@sannamaijap_photos

Wanneer u na een drukke dag of week vrij neemt en uw gedachten zich gaan bezighouden met het verwarmen en daarna genieten van een hottubbad, ontspant uw geest zich en vergeet u werkstress en andere zorgen.  Tegelijkertijd kunt u genieten van frisse buitenlucht, want velen van ons brengen hun dagen zittend op kantoor door.

Een hottubbad is vaak een sociaal gebeuren, samenzijn met echtgeno(o)t(e) of gezin. Of misschien met buren of kennissen. Aan andere kant moet u niet vergeten dat u ook alleen van de warmte van de hottub kunt genieten. Iedereen heeft soms behoefte aan tijd voor zichzelf, en wat is er nou fijner dan heerlijk rustig alleen in een hottub te zitten.

 

De hottub bevordert het geestelijk en lichamelijk welzijn | Kirami
De hottub bevordert het geestelijk en lichamelijk welzijn  - Jere Friberg

 

Een weldaad voor hart, spieren en gewrichten

Echt onderzoek naar de gezondheidseffecten van baden is nog niet verricht maar het Finse Instituut voor Bewegen in Water heeft onderzoek gedaan naar de effecten van water bij therapeutisch gebruik.

In water is de hartslag 10-20 slagen lager, omdat de hydrostatische druk van het water de retourstroom van de bloedsomloop uit de benen en de buikholte naar de borstkas verhoogt, het slagvolume van het hart toeneemt en het hart met elke slag meer bloed kan verpompen. De hydrostatische druk verhoogt ook de circulatie van lymfevloeistof, waardoor zwelling van de gewrichten afneemt.

In water is de elektrische activiteit van de spieren lager en wordt de reflexactiviteit minder, wat verlichting kan geven voor mensen die lijden aan stijfheid of gespannen spieren. De dichtheid, opwaartse kracht, hydrostatische druk en de stromingseigenschappen van water verminderen de belasting op de gewrichten en geven weerstand aan bewegingen die bij revalidatie worden geoefend. De opwaartse kracht van water verlaagt ook het gewicht van de persoon. Zodoende is water een goede omgeving voor diegenen voor wie bewegen of trainen op de grond begrensd of pijnlijk is of voor wie lijdt aan ademhalings- en bloedsomloopklachten.

Voor echte watertherapie is natuurlijk een bad nodig dat groter is dan de meeste hottubs, maar de positieve effecten van water zijn dezelfde. Als u een hottub wilt waarin ruimte is voor bewegingsoefeningen, kijk dan eens naar de Grandy-minipool. 

 

Zorg voor de juiste temperatuur en voldoende vochtinname | Kirami
Zorg voor de juiste temperatuur
en voldoende vochtinname

Zorg voor de juiste temperatuur en voldoende vochtinname

De aanbevolen watertemperatuur is ten hoogste 37 graden, oftewel gelijk aan de temperatuur van het menselijk lichaam. Warmte verlicht pijn en vergroot de elasticiteit van het lichaam. Warmte ontspant ook en geeft onder meer endorfine af aan het lichaam. Tegelijkertijd vertraagt de hartslag en daalt de bloeddruk.

Warmte verhoogt de bloedsomloop en verwijdt de haarvaten, waardoor de stofwisseling toeneemt, zuurstof en voedingsstoffen beter in de cellen kunnen komen en de afvoer van afvalstoffen uit de cellen versnelt. Na een hottubbad is het belangrijk om ook daarna nog ruimschoots water te drinken, zodat de afgescheiden afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten. Wanneer u niet voldoende drinkt, kunt u last krijgen van hoofd- of nekpijn.

Te warm badwater en een te lang bad kunnen leiden tot vochtverlies, dus alleen daarom al is het belangrijk eraan te denken om water te drinken. Bij fris en koud weer is het goed om in de hottub uw hoofd te bedekken met bijv. een muts, omdat er veel warmte via het hoofd verdampt.

 

 

Lees meer over het effect van koude en warmte op het lichaam (Engels of Duits )


Reinheid is voor de helft genieten en voor de andere helft gezondheid

Bij baden in de hottub is het belangrijk te zorgen voor zowel persoonlijke als hottubhygiëne.  Ga eerst douchen en spoel zo nodig uw voeten nog een keer voor u in de hottub stapt. Als er kinderen in de luierleeftijd baden is het goed om zwemluiers te gebruiken.

Als hetzelfde water voor langere tijd in de hottub blijft, moet de hottub worden uitgerust met een gepaste filterinstallatie en moeten badchemicaliën worden gebruikt om het bad schoon te houden. Door zorg te dragen voor de hygiëne, houdt u ook rekening met andere baders en kunt u zorgeloos en met een gerust hart genieten van elk hottubbad.

 

Reinheid is voor de helft genieten en voor de andere helft gezondheid | Kirami
Reinheid is voor de helft genieten en voor de andere helft gezondheid - @leila.hoo

 

Met welzijnsgroeten

Taina Hujo-Oittinen
Kirami

 

 

Labels