Sauna – een deel van de Finse cultuur

En hoe kun je de dagelijkse sleur beter achter je laten dan met een heerlijke kerstsauna? | Kirami FinVision® Annex

 

De sauna is een volwaardig onderdeel van de Finse cultuur. In dit artikel lees je meer over de geschiedenis van de sauna, haar traditities en de manier waarop ze de wereld veroverde. Zeker in crisistijdens is het belangrijk om samen tijd door te brengen in de warmte van een sauna en om deze geweldige momenten te koesteren. En hoe kun je de dagelijkse sleur beter achter je laten dan met een heerlijke kerstsauna?

‘Sauna’ is het enige Finse woord dat vandaag zijn weg heeft gevonden naar tal van andere talen. Het beste bewijs dat de saunacultuur iets unieks is. Door de sauna in de tuin of op het terras op te warmen, laat je de dagelijkse sleur achter je en begint de ontspanning. Voor de meeste Finnen is het de normaalste zaak ter wereld om een eigen buitensauna te hebben, en in appartementsgebouwen is het gebruikelijk om in beurtrollen te genieten van de heerlijke warmte van een sauna. Maar hoe gebeurde dat eigenlijk in de tijd van onze voorouders?

Voor de meeste Finnen is het de normaalste zaak ter wereld om een eigen buitensauna te hebben | Kirami FinVision® -sauna
Voor de meeste Finnen is het de normaalste zaak ter wereld om een eigen buitensauna te hebben.

 

De saunacultuur kent een lange geschiedenis

Reeds in het bronzen tijdperk bouwde men sauna’s in kuilen in de grond. Is de sauna uitgevonden in Finland of kwam ze overgewaaid uit andere streken? Hierover verschillen de meningen. Wel staat vast dat geen enkel land een evolutie van de saunacultuur heeft gekend zoals Finland, waar de sauna een volwaardig onderdeel is van de identiteit van het hele land, en waar saunagebruik even normaal is als ontbijten of middageten.

Finland, waar de sauna een volwaardig onderdeel is van de identiteit van het hele land. | Kirami FinVision® -sauna
Finland, waar de sauna een volwaardig onderdeel is van de identiteit van het hele land.

 

Alhoewel Finland lang een arm land was, hebben mensen er door de hele geschiedenis van sauna’s genoten. Zeker in crisistijden hechtte men veel belang aan saunabaden. Gedeelde saunamomenten zorgden voor licht en hoop in donkere tijden. Mensen bevielen, wasten zich en stierven zelfs in sauna’s.

In landelijke gebieden waren houtgestookte sauna’s de plek waar het gezin samen kwam, bijvoorbeeld op meren. Maar ook in steden doken er publieke sauna’s op, zoals de Rajaportti-sauna in Tampere, die in 1906 in gebruik werd genomen. Op dit moment is het de oudste nog werkende openbare sauna in Finland.

Ontdek ook hoe Valtteri Bottas geniet van de Kirami FinVision® -sauna

 

Zaterdagse sauna als hoogtepunt van de week 

"In de jaren ’70 en ’80 deden privésauna’s met houtkachels in privéwoningen hun intrede in steden. Ik herinner me uit mijn jeugd dat mensen alleen ’s zaterdags in de sauna stapten, meestal om zes uur ’s avonds. De hele wijk werd euforisch als ouders hun spelende kinderen riepen om naar huis te komen voor de sauna”, zo lacht Kirami-medewerker Heidi.

Toen nog niet elke woning over een douche beschikte, was de sauna de meest aangewezen plek om zich te wassen. Daarvoor werd warm water in een grote pan opgewarmd.

"De sauna was uiteraard ook de plek waar het hele gezin samen tot rust kwam”, zo vervolgt Heidi. De sauna werd ook gebruikt om zieke gezinsleden te verzorgen en om uiteenlopende behandelingen uit te voeren, zoals cupping.

Zeker in crisistijden hechtte men veel belang aan saunabaden | Kirami FinVision® -sauna
Zeker in crisistijden hechtte men veel belang aan saunabaden.

 

Het huidige belang van de sauna

Sauna’s zijn nog steeds zeer belangrijk en spelen een enorme rol in het leven van de Finnen. Tegenwoordig wordt de sauna een stuk vaker gebruikt, op elk moment van de dag. Zo is het de normaalste zaak ter wereld dat er in appartementsblokken een gedeelde sauna is. Ook een eigen sauna in je eigen appartement is geen uitzondering.

Veel gezinnen hebben zowel achter hun huis als bij het meer een kant-en-klare sauna staan. Er zijn sauna’s voor binnen- en buitengebruik, maar steeds meer gezinnen beslissen dat het de moeite loont om een eigen buitensauna te kopen. Dat kan een sauna met elektrische kachel zijn of een sauna op hout.

Langlaufskiër Katri Lylynperä en haar geliefde hond Väpä in de kerstsauna | Kirami FinVision® sauna
Langlaufskiër Katri Lylynperä en haar geliefde hond Väpä in de kerstsauna.

 

Tegenwoordig draait het saunagebruik om ontspanning in al haar vormen: een sauna nemen, in een hottub baden of barbecueën. De tuin is uitgegroeid tot een waar paradijs en een plaats waar je met het gezin of met vrienden uren tijd kunt doorbrengen.

Het spreekt voor zich dat de Finse cultuur zich geleidelijk aan over grote delen van de wereld heeft verspreid. Niet alleen in Europese landen treft men sauna’s aan, maar bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten of in Japan, en de interesse blijft toenemen.

Tegenwoordig draait het saunagebruik om ontspanning in al haar vormen: een sauna nemen, in een hottub baden of barbecueën | Kirami
Tegenwoordig draait het saunagebruik om ontspanning in al haar vormen: een sauna nemen, in een hottub baden of barbecueën.

 

Gezamenlijke saunamomenten bieden hoop

Hoewel Finland donkere tijden heeft gekend, zijn mensen er altijd de sauna blijven gebruiken. Nu de elektriciteitsprijzen door de crisis door het dak stijgen, denken velen goed na voordat ze hun elektrische sauna aanzetten. Voor sommigen vormt een sauna met een houtkachel nog steeds een goede optie. Het belangrijkste is echter dat de sauna, zelfs al gebruiken we ze wat minder dan vroeger, nog steeds voor heerlijk gezellige momenten zorgt.

Gezamenlijke saunamomenten bieden hoop - Kirami breidde haar productassortiment uit met sauna’s door de FinVision®-sauna op de markt te brengen in 2019.| Kirami FinVision® -sauna
Gezamenlijke saunamomenten bieden hoop - Kirami breidde haar productassortiment uit met sauna’s door de FinVision®-sauna op de markt te brengen in 2019.

 

Wat als je bijvoorbeeld de sauna deelt met een grotere groep vrienden? Zo bespaar je niet alleen energie, maar haal je ook de vriendschapsbanden aan. Bovendien is het een uitstekende gelegenheid om je zorgen te delen tijdens een heerlijk ontspannende sauna. Saunatijd delen kan je hoop bieden voor je uitdagingen. Vergeet ook niet dat een goed geïsoleerde sauna energie helpt te besparen.

Genieten van lekker eten en drinken hoort bij het baden in een hottub en sauna | Kirami Tubbar 2
Genieten van lekker eten en drinken hoort bij het baden in een hottub en sauna.

 

Kirami FinVision ® Annex voegt luxe toe aan je dagelijkse leven

Overweeg je je eigen tuinsauna te kopen? Denk dan zeker aan het uiterst stijlvolle Kirami FinVision ® Annex-concept: een combinatie van verschillende modules op maat van je behoeftes, met bijvoorbeeld Nordic misty sauna’s, een kleedruimte, lounge en terras.

 

"Annex" is Latijns voor bijgebouw of uitbreiding, precies waar ons concept voor staat. Een complete sauna-ervaring met alle elementen die daarbij horen, of een snelle manier om samen te genieten, te ontspannen, te chillen, lekker te eten en buiten te zijn.

Kirami FinVision® Annex voegt luxe toe aan je dagelijkse leven | Kirami
Kirami FinVision® Annex voegt luxe toe aan je dagelijkse leven.

 

Een kerstsauna en sterren kijken in een hottub

Een kerstsauna hoort in Finland bij de kerstsfeer, net zoals de Kerstman en de kerstmaaltijd. Veel gezinnen versieren de sauna en de ingang met kaarsen, lampionnen en takken, en de saunabankjes worden mooi schoongemaakt. Een sauna met kerstavond is puur genot voor het hele gezin! De smartphone blijft buiten en niemand let nog op de tijd.

Een kerstsauna hoort in Finland bij de kerstsfeer, net zoals de Kerstman en de kerstmaaltijd | Kirami FinVision® -saunat
Een kerstsauna hoort in Finland bij de kerstsfeer, net zoals de Kerstman en de kerstmaaltijd.

 

Ook als het sneeuwt zijn grote saunaramen zoals die van de Kirami's FinVision® -sauna’s een fantastisch iets. Zo geniet je in de heerlijk warme sauna van het besneeuwde uitzicht, en kun je ondertussen even naar buiten om af te koelen of om in de sneeuw te rollen. En zodra de saunadeur dichtgaat, vormt het warme water van de hottub met uitzicht op de sterrenhemel het absolute hoogtepunt van de avond.

Vormt het warme water van de hottub met uitzicht op de sterrenhemel het absolute hoogtepunt van de avond | Kirami
Vormt het warme water van de hottub met uitzicht op de sterrenhemel het absolute hoogtepunt van de avond.

 

Maak kennis met Kirami's geautoriseerde dealers, want de in Finland gemaakte Kirami FinVision® -sauna's worden al over de hele wereld verkocht.

 

Vrolijk Kerstfeest aan al onze klanten, verdelers en partners! | Kiramixx
Vrolijk Kerstfeest aan al onze klanten, verdelers en partners!