De kachel verwarmt het badwater in de hottub

De kachel verwarmt het badwater in de hottub | Kirami

 

De kachel verwarmt het badwater

Kirami heeft vele verschillende houtgestookte kachels, waarmee het badwater in de hottub wordt verwarmd. De keuze voor een geschikte kachel wordt bepaald door de grootte van de hottub en door de vraag of u de kachel binnen of buiten het bad wilt plaatsen.

Een kachelpakket bestaat uit de kachel zelf en de onderdelen ervan: de rooster(s), aansluitrubbers en slangenklemmen waarmee de kachel op de hottub wordt aangesloten, en eventueel een asschep. Onder een buiten de hottub te plaatsen kachel kunt u het best een verhoging leggen, bijvoorbeeld een niet-brandbare tegel, omdat de kachelbodem 1–2 cm hoger ligt dan de bodem van de hottub. Het hoogteverschil garandeert dat de kachel leegloopt, wanneer het bad wordt geleegd. De kachel moet recht staan.

Het water wordt warm, wanneer het via de kachel circuleert. Het circuleren geschiedt via zogenaamde vrije circulatie, zodat er geen extra pomp nodig is. Een magnesium anodestoof beschermt de kachel tegen corrosie, wanneer in de hottub zeewater wordt gebruikt of wanneer het water met chloor wordt gedesinfecteerd. We raden aan de anodestaaf jaarlijks te vervangen, als er veel zeewater of chloor wordt gebruikt.

 

Gebruik de kachel juist

Er moet altijd water in de hottub zijn, wanneer de kachel brandt of gloeit, zodat de kachel niet beschadigd raakt. Er is genoeg water, wanneer het wateroppervlak ten minste 5 cm boven de bovenste waterleidingen van de kachel staat. Controleer dus, wanneer u de kachel aansteekt, dat er water in de hottub zit, en, wanneer u de hottub leeg laat lopen, dat er geen gloeiende kooltjes meer in de kachel liggen. Elke keer na gebruik moet de as worden verwijderd.

Het leegmaken van de hottub gaat met behulp van de afvoerslang. Voor Kirami-hottubs is een nieuw soort afvoerslangset verkrijgbaar, met een afvoerkraan die werkt volgens hetzelfde principe als de drainplug van een boot. De nieuwe kraan is minder gevoelig voor bevriezing dan de traditionele kogelkraan.

 

Gebruik de kachel juist | Kirami
Er moet altijd water in de hottub zijn, wanneer de kachel brandt of gloeit,
zodat de kachel niet beschadigd raakt.

 

Controleer of de kachel met vol vermogen werkt

Controleer of de inwendige delen van de kachel juist zijn geïnstalleerd. Als ze verkeerd zijn geïnstalleerd werkt de kachel niet goed en duurt het langer voor het water opwarmt. De snelheid waarmee het water opwarmt hangt behalve van het vermogen van de kachel natuurlijk ook af van de grootte van het bad, de kwaliteit brandhout, de luchttemperatuur en het feit of een hottubdeksel wordt gebruikt, maar bijvoorbeeld bij nul graden wordt een bad van 1450 liter in 2–3 uur warm.

Het beste en meest kosteneffectieve hout om mee te stoken is droog, in kleine partjes gekloofd berkenhout, dat ook de minste vonken geeft. Wat voor hout u ook gebruikt, let erop dat het droog is: bij gebruik van grote stukken vochtig hout kan het verwarmen wel twee keer zo lang duren.

 

Met warme groeten

Kari Suutarinen
Kirami

 

Bekijk de meest gestelde vragen over kachels en de antwoorden daarop

 

Controleer of de kachel met vol vermogen werkt | Kirami badwater
Het beste en meest kosteneffectieve hout om mee te stoken is droog, in kleine partjes gekloofd berkenhout, dat ook de minste vonken geeft.