Kachels

Kachels
De kachel verwarmt het badwater in de hottub | Kirami
De kachel verwarmt het badwater in de hottub | Kirami

V: Wat zijn de brandveilige afstanden van de kachel en de Pijp?

A: Het vuurbed van de kachel wordt omgeven door een watermantel. De kachel wordt dus niet warmer dan het water binnenin de kachel. Vóór het vuurbed moet zich evenwel een onbrandbare ondergrond bevinden, vanwege eventuele uit het vuurbed vallende vonken en kooltjes. Een geschikte brandveilige plaat om voor het vuurbed te leggen is als accessoire verkrijgbaar. Voor wat betreft de schoorsteenpijpen vindt u de brandveilige afstanden in onze gebruiksaanwijzing.  

V: Verwarmt een kachel die zich in de kuip bevindt effectiever dan een externe kachel?

A: Bijna alle externe kachels verwarmen effectiever dan interne kachels. Een externe kachel is aanzienlijk gebruiksvriendelijker dan een interne kachel en spaart badruimte. 

V: Wordt de kachel heet?

A: Het buitenoppervlak van de kachel wordt ten hoogste net zo warm als het badwater. Denk er echter aan dat de schoorsteen en de kacheldeur heter worden dan het badwater, omdat ze niet in direct contact staan met het badwater.

V: Moet de kachel worden geveegd?

A: De binnenwanden en leidingen van de kachel moeten indien nodig worden geveegd. Als u een schoorsteenkap gebruikt, moet die ook van tijd tot tijd gereinigd worden om de trek in stand te houden.

V: Hoe vaak moet de as worden verwijderd?

A: De as moet na elke stookbeurt worden verwijderd, zodat de roosters niet vroegtijdig doorbranden en de trek bij het stoken beter is.

V: De kachel is vochtig van binnen. Is hij stuk?

A: Door het temperatuurverschil tussen het koude water en de vochtige, warme lucht slaat er condens neer in de asruimte, zodat de kachel waarschijnlijk niet lek is, ook al is het vuurbed wat vochtig. Na het aansteken kan behoorlijk wat water ontstaan, maar als het waterniveau in het bad niet daalt, is er geen lekkage.

V: Het vermogen van de kachel is afgenomen en het verwarmen duurt langer dan normaal – wat moet ik doen?

A: Verwijder de kooltjes en de as uit het vuurbed en maak de roosters schoon. Ook is het goed om het vuurbed te reinigen met Kirami Kachelreiniger. In de loop van de tijd verzamelt zich roet op de wanden van het vuurbed, waardoor de warmtegeleiding afneemt. Met Kachelreiniger krijgt u ook aangekoekt roet makkelijk weg.

V: Hoe kan ik de hoeveelheid rook verminderen?

A: Gebruik redelijk klein, droog en schoon hout. Houd ook een zo groot mogelijk vuur in stand en zorg ervoor dat het hout in het vuurbed niet te dicht opeen is gepakt. Probeer de juiste hoeveelheid vervangingslucht in te stellen, als u een kachel met een regelluik hebt. Ook kunt u Kirami Heat it Up houtskool gebruiken, dat schoon verbrandt bij hoge temperatuur, zonder zichtbare rook.

V: In de gebruiksaanwijzing wordt gesproken over een nieuwe aslade - waar kan ik die krijgen?

A: De aslade is een accessoire dat u kunt bestellen bij de wederverkoper of de webwinkel van Kirami.

V: Hoe kan ik de hoeveelheid vonken verminderen?

A: Wanneer de vonken last veroorzaken, raden we onze vonkenvanger aan. Bij gebruik van berkenhout of beter hout, is de hoeveelheid vonken die uit de schoorsteen komt minimaal en dan is normaalgesproken een schoorsteenkap afdoende. Bij gebruik van gemengd hout (den, spar, afvalhout) komen er meer vonken, en wanneer dat een veiligheidsrisico oplevert, dan adviseren wij onze vonkenvanger, die de verspreiding van vonken naar de omgeving minimaliseert. De vonkenvanger voorkomt ook, net als de schoorsteenkap, dat er regen in de schoorsteen komt. In periodes van droogte, of wanneer het gevaar bestaat dat de vonken ergens brand veroorzaken, dient u voorzichtig te zijn en houtsoorten te gebruiken die geen vonken veroorzaken. U mag het vuur nooit onbeheerd laten..

V: Kan ik een pomp plaatsen tussen de hottub en de kachel?

A: Dat is niet toegestaan. De kachels zijn ontworpen voor uitsluitend natuurlijke stroming en bij gebruik van een pomp stijgt de druk in de kachel. Het in- en uitschakelen van een pomp veroorzaakt drukstoten in de kachel, die de kachel kapot maken.

V: Wat is een magnesium Anode in een Kirami kachel en wat is het voordeel.

A: De Kirami magnesium anode geeft een de houtgestookte hottubkachel, bescherming tegen corrosie, wat chloor, zout  en verkeerd wateronderhoud kan veroorzaken. De anode dient regelmatig te worden gecontroleerd en indien nodig te worden vervangen.

Kirami anode | Nieuw versus oud gebruikte anodestang | Kirami
Kirami anode - nieuw versus oud gebruikte anodestang

 

Genießen die schönen Bademomente! Entdecken unsere umfangreiche Auswahl an Zubehören und auschecken die Badefassmodelle von Kirami!