Verzorging en duurzaamheid van het bad

Verzorging en duurzaamheid van het bad

 

Verzorging en duurzaamheid van het bad | Kirami - Warmer feelings
De hottub schoon uit z’n winterslaap

V: Wat is de levensduur van een hottub?

A: De levensduur van kunststof- en aluminiumbaden is meer dan 10 jaar, maar houten onderdelen (panelen) verouderen/slijten in de loop van de tijd. De levensduur van een houten hottub is ca. 5-10 jaar, afhankelijk van hoe goed hij wordt onderhouden (wassen, oliën en goede ventilatie).

V: Is een kunststof- of aluminiumkuip gemakkelijker schoon te houden dan een houten hottub?

A: Kunststof- en aluminiumbaden zijn gemakkelijker te reinigen, omdat hun binnenkant glad is, zodat vuil en verontreinigingen gemakkelijker loslaten.

V: Hoe wordt de binnenkant van een hottub onderhouden?

A: Aangeraden wordt de binnenkant regelmatig te wassen met wasmiddel (bijv. Kirami Biozeep), te spoelen met water en goed te drogen. De binnenkant van een houten kuip moet zorgvuldiger worden gewassen dan een kunststof- of aluminiumbad, waarvan de binnenkant sowieso niet te hard moet worden geschuurd om krassen te voorkomen.

V: Mag de binnenkant van een houten kuip met houtolie worden behandeld?

A: We raden niet aan om de binnenkant van een houten kuip met olies of dergelijke middelen te behandelen, omdat die bij verwarming in het badwater oplossen. Voor buitenpanelen kunnen diverse houtolies of vernissen worden gebruikt, zowel water- als solventgedragen. Oftewel bijna alle houtbehandelingsmiddelen die bij alle doe-het-zelfzaken verkrijgbaar zijn.

V: Hoe wordt de buitenkant van de hottub onderhouden?

A: Gebeitste, thermo- en vurenhouten oppervlakken kunnen worden behandeld met houtolies, zolang ze maar geen laagje op het oppervlak achterlaten dat de panelen kan beschadigen bij uitzetten of krimpen van het hout. Voor thermohout en gebeitste vurenhouten panelen kan Teknos Woodex Aqua houtolie worden gebruikt van een geschikte bruine kleur. Composietpanelen hebben geen andere verzorging nodig dan ze af en toe te wassen. Voor de behandeling van levensboompanelen wordt paraffineolie gebruikt. Bij de behandeling van de panelen van een kuip kunt u de hoepels verwijderen of ze met tape bedekken en eventuele spatten en uitloopvlekken meteen verwijderen.

V: Waarom krimpt thermohout niet?

A: Thermohout leeft veel minder dan niet-behandeld hout. Daarom zal het niet zo snel gaan krimpen en lekken dan een traditionele vurenhouten kuip. Omdat het weinig leeft zijn bepaalde plaatsen afgedicht met siliconen.

V: De houten kuip lekt – wat moet ik doen?

A: Een thermohouten hottub kan gaan lekken, als hij lange tijd niet is gebruikt of wanneer hij voor de eerste keer wordt gebruikt. Dit is een normaal verschijnsel dat in de loop van de tijd vermindert/ophoudt. Bij regelmatig gebruik wordt de hottub waterdicht. Bij noesten in het hout kunnen nog lange tijd lekkages optreden.

Een kuip van niet-behandeld vurenhout krimpt vrij veel en die moet men na een periode van niet-gebruik altijd laten zwellen.

Wanneer een hottub met kunststof binnenoppervlak lekt, controleer dan de kachel, de afvoerklep en andere eventuele doorvoeren en aansluitingen en draai die goed vast of sluit ze opnieuw aan. Wanneer dat niet helpt, kijk dan tot hoe ver het water in het bad zakt en neem contact op met onze klantenservice. Dat lukt het best met een e-mail naar het adres: info@kirami.fi. Het nummer van onze technische ondersteuning is +358 10 574 2171. 

V: Waarom krijg ik de rubberstop niet uit de afvoerkraan?

A: De rubberstop kan gaan vastzitten in de afvoerkraan, wanneer hij lange tijd strak aangedraaid is geweest. Als hij vastzit, kunt u het beste de stop wat losdraaien en een tijdje laten rusten, zodat de stop zijn vorm terugkrijgt en gemakkelijker kan worden losgetrokken. De kans op vastzitten kan worden verminderd door de stop regelmatig schoon te maken en hem niet vast te draaien, wanneer de kuip niet in gebruik is.

V: Hoe kom ik te weten hoe ik chloor in het badwater moet gebruiken?

A: De doseringsvoorschriften staan vermeld op het etiket van het chloormiddel en op de verpakking van het startpakket.

V: Waarom is kunststof een goed alternatief voor een hottub?

A: Kunststof is een homogeen en zeer slijtvast materiaal. Kunststof heeft een vuilafstotend oppervlak, wat betekent dat het snel en gemakkelijk kan worden schoongemaakt, bijv. met een hogedrukreiniger. Kunststof is onderhoudsvrij, duurzaam en UV-bestendig en bestand tegen alle weersomstandigheden. Het is milieuvriendelijk en recyclebaar.

V: Hoe werkt het filter van de hottub?

A: De werking van het lichte filter berust hierop dat het water eerst door het op het oppervlak drijvende grove filter wordt gezogen en daarna door de zich onder water bevindende vezelfilterpatroon. Via de zich op de bodem bevindende pomp wordt het schone gefilterde water terug in het bad gebracht.

Het zandfilter werkt als volgt: het water wordt met een pomp uit het bad gezogen en onder druk door de massa in het filterhuis geleid, waar het wordt gereinigd. Als massa in het filter kan traditioneel filterzand of Kirami filtervezel worden gebruikt.

Als de filters in gebruik zijn, mengen ze tevens het badwater. De filters mogen niet worden gebruikt tijdens het baden. De filters verwijderen alleen mechanisch vuil; bacteriën krijgt u met chemicaliën onder controle.

 

Genießen die schönen Bademomente! Entdecken unsere umfangreiche Auswahl an Zubehören und auschecken die Badefassmodelle von Kirami!